Jun 29, 2011

:: LOVE YOURSELF ::

.: Ape agak2 nye tajuk sembang kita kali ni? mesti terfikir2 kenapa tajuknye "love yourself".. hurmm. siapa dapat teka, angkat tangan! :) ok, kali ini saya nak brkongsi dengan rakan2 tentang CARA UTK MENCEGAH KANSER..! harapnya kawan2 dapat membaca dan mengambil isi-isi penting yang ingin saya ceritakan.. sebab apa saya ingin brkongsi tips2 ni, sebab saya sendiri mempunyai pengalaman brkaitan penyakit kanser ni.. harapnya kwan2 betul2 dapat menjaga KESIHATAN sebab saya lihat masyarakat kita hari ni ramai yg mati memgejut la, (heart-attack) penyakit ini la itu la.. mcam2 jenis ada.. x masuk lagi kanser, mcm2 jenis ada.. Adalah dilaporkan, dlm setiap 10 saat, seorg mangsa meninggal dunia akibat kanser paru-paru di dunia ini! wow. okey, jadi disebabkan saya SAYANG kan semua kawan2 saya... mari kita share sama2 tips2 di bwah! utk pengetahuan, saya ambil tips2 ini dri buku brtajuk "Panduan Mencegah Kanser"


1) Pilihlah diet yang berasaskan tumbuhan yang kaya dengan pelbagai sayuran dan buahan, kekacang dan menggunakan ruji berkanji yang diproses.

2) Elakkan daripada kekurangan berat atau berat yang berlebihan dan hadkan berat ketika dewasa kepada kurang dari 11 paun (5kg).

3) jika anda kurang bergerak di tmpat krja, cubalah mmbuat latihan brjalan kaki selama sejam atau senaman seumpamanya stiap hari, dan brsenam sekurang-kurangnya sejam smnggu.

4) makanlah 5 atau lebih hidangan sehari pelbagai sayuran dan buahan di sepanjang tahun.

5) makanlah lebih daripda 7 hdangan sehari plbagai bijian, kekacang, tumbuhan brakar dan brumbi. kurangkan mkanan yg diproses. hadkan pengambilan gula yang diproses.

6) pengambilan alkohol tidak digalakkan.

7) jika masih ingin memakan daging, hadkan pengambilan daging merah kpda kurang dripda 3 auns sehari. lebih baik memilih ikan, ayam atau daging yang bukan dripada haiwan ternakan sbgai ganti daging merah.

8) batasi pengambilan makanan berlemak terutama daripada sumber haiwan. gunalah minyak sayuran yg sesuai secara sederhana.

9) batasi pengambilan makanan brgaram dan penggunaan garam dlm masakan dan hidangan. gunakan herba dan rempah sebagai perasa makanan.

10) jangan makan makanan yg tercemar dengan kulat.

11) gunakan peti sejuk utk menyimpan makann yg cepat rosak.

12) jangan makan makanan yg disalai. utk pemakan daging dan ikan, elakkan dari mebakar jus daging. makanlah makann ini sekali sekala sahaja. :daging dan ikan yg disalai atas api serta daging yg diawet serta diasapkan.

13) bagi mereka yang mengikuti saranan yg diutarakan disini, diet suplemen mungkin tdk perlu malah tdak dpat membantu mengurangkan risiko kanser.

14) jangan merokok atau menguyah tembakau.

2 comments:

  1. syukran atas perkongsian... nk tambah satu lg.. amalkan juga diet rasulullah... cara pemakanan rasulullah itukan sunnah.. makan juga suatu ibadah... (ibadah umum)

    ReplyDelete
  2. syukran di atas maklumat.. arigatou!

    ReplyDelete

ThE BloG LisT