Jul 1, 2011

JOM TOPUP BANYAK-BANYAK ^_^

“Maaf,baki anda tidak mencukupi untuk membuat panggilan”..

Ha.. Kita sering saja mendengar perkataan ini daripada operator telefon apabila kita kehabisan kredit. Selalunya,apabila kita ingin membuat panggilan, lebih-lebih lagi kepada yang tersayang, apabila mendengar perkataan ini keluar dari telefon, kita akan berasa kecewa dan terus bergegas mencari bekalan ‘topup’. Kita akan memastikan bahawa kredit kita sentiasa penuh. Anda bagaimana? hihi! Tetapi, pernah tidak kita aplikasikan ini kepada sesuatu yang lain?

Cuba kita bayangkan.Satu hari,satu suara berkata kepada kita..“Maaf, pahala anda tidak mencukupi untuk membolehkan anda masuk ke syurga”. Pernah tak kita berfikir seperti itu? Bayangkan di hari kebangkitan nanti, perkataan seperti itu diucapkan kepada kita. Bagaimana agaknya perasaan kita ketika itu? Apakah kita masih boleh men ‘top-up’ pahala kita di saat pahala amalan kita yang terlampau sedikit ini dihitung. Bayangkan rasa kecewa yang menyelebungi diri kita, melebihi segala kekecewaan kita gagal dalam peperiksaan di dunia,kecewa dalam interview, kecewa dalam kerja, dalam segalanya.

Okay la, kali ni aaya nk share sikit pasal cara-cara nak mengubati hati ataupon topup la pahala dalam diri kita.. Sama-sama kita peringatkan diri ye.. (erk, termasuk diri saya skali
Meh2, baca ni ea..
 
Berkata ulama’,terdapat 9 perkara yang boleh meng'islahkan hati :

1.Membaca al-Quran dengan tadabbur dan memahami maknanya.

2.Mengosongkan perut dengan mengurangkan makan
3.Bangun malam dengan beribadat
4.Bermunajat pada waktu sahur
5.Berdamping dengan orang Soleh
6.Diam daripada perkara-perkara tidak bermanfaat
7.Uzlah daripada orang jahil
8.Jangan selalu bersama mereka(orang jahil)
9.Makan benda yang halal

Konklusinya, marilah kita sama-sama merenung dan menangisi dosa-dosa kita lakukan. Tidak rugi untuk menitiskan air mata kita kerana takutkan Allah kerana titis-titis air mata kita dan amalan-amalan baik kita umpama ‘top-up’ yang akan mengisi ‘kredit’ untuk kita pada hari perhitungan nanti, insyaALLAH.. 

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman adalah mereka yang apabila disebut nama Allah,gementar hatinya..dan apabila dibacakan ayat-ayatNya kepada mereka..bertambah(kuat) imannya dan hanya kepada Tuhan mereka bertawakkal” (Al-Anfal,2)
 
~ Okay! Sekian dari saya.. Ukhwah Fillah kawan2~

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

ThE BloG LisT